Рекламна кампания с покрити с плат паметници

3822

Сребърна награда за кампанията „Помним ли историята“ на Национален Исторически музей в категория „Out of Home, Ambient“ на ФАРА 2013. Кампанията е на рекламна агенция Saatchi&Saatchi.

 

XIV-тото издание на Фестивала на Българската асоциация на комуникационните агенции – ФАРА 2013 се проведе през септември и на мина под надслов „Най-добрите ще оцелеят“.

 

Опаковането на паметници с плат, на който е напечатана само една въпросителна, е кампания на Saatchi&Saatchi, която не остана незабелязана. 

Идеята: Като първа стъпка кампанията трябваше да повдигне въпроса дали има смисъл от паметници, ако все по-малко хора познават историята. Привличането на вниманието е подготвителен етап за една по-мащабна и голяма стъпка – старт на дарителска кампания за създаване на интерактивен детски център към Националния исторически музей. В него деца и ученици могат да учат историята чрез преживявания в музейна среда. 

Резултатите: силен отзвук в обществото, където не липсват и остри реакции, че кампанията е гавра с националните ни герои. Но резултатите са реални – детският център към Национален Исторически музей е създаден и вече функционира. Вижте повече за центъра тук. 

Снимка: Марио Евстатиев, фотожурналист при Агенция “БулФото” –

Принт идеята, която е включена в кампанията – огромни платна с напечатана въпросителна на тях, както и по една табела с въпроса „Защо паметникът е издигнат на това място?“

Вижте видео за кампанията „Помним ли историята?“ – от идеята, до реализацията и острите реакции, които предизвика. 

Помним ли историята?

Рекламодател: Национален исторически музей

Агенция: Saatchi&Saatchi