Старите неонови реклами и тяхното възстановяване

4926

Знаете ли, че неон произлиза от гръцката дума νέον (neon) и означава НОВ? А знаете ли, че плакатите са се печатали ръчно с помощта на ситопечат и все още има места в Европа, където можете да го направите?

Това са някои от нещата, които научиха участниците в Предприятие Реклама – двудневен уъркшоп, организиран от студио за дизайн, реклама и комуникация Нагледна. Акцентът беше върху старите неонови реклами и възстановяването им. Студиото съхранява и възстановява старите неонови реклами от социалистическо време, защото те са графологично културно наследство, което изчезва от лицето на българските градове. 

Какво се случи на уъркшопа: участниците се запознаха с техниките на изработка на реклами преди навлизането на печатните технологии. Видяха как се правят неонови букви, каква е техниката на ситопечат и сами отпечатаха свои плакати с авторски шрифтове, разработени от студиото. Резултатите бяха представени в специална лекция в рамките на фестивала Sofia Design Week 2012

Домакини: Райчо Станев, Радомир Данков и Юлиан Германов.

Какво не знаем за неона?

Неонът е открит през 1898 година от шотландеца Уилям Рамзи и англичанина Морис Травърс. Откритието: охлаждат проба от въздух до нейното втечняване, нагряват течността и улавят отделните газове при тяхното изпаряване. Откривателите изолират: азот, кислород, аргон и неизвестните до този момент инертни газове криптон, ксенон и неон. Неонът се отличава с блестящо червен цвят, излъчван при прилагането на електрично поле. 

Каква е технологията за изработване на неонови реклами: стъклени тръби с различен диаметър се огъват по шаблонq поставят се електроди, изпомпва се въздуха отвътре, загрява се тръбата посредством високо напрежение 20 000 волта и след охлаждане се вкарва газ неон. Ако тръбата се напълни със смес от неон и аргон е необходимо да се добави живак и тогава тя свети в бледо синьо. Увеличаване на силата на светене става с помощта на луминофор. 

А как студио Нагледна съхранява и възстановява старите реклами, вижте във видеото, заснето от Евгени Богданов.

Уъркшоп: Предприятие Реклама

Място: Vivacom Art Hall и офиса на студио Нагледна: Лозенец, ул. Университетска 7

Видео: PHARMACIE from Evgeni Bogdanov on Vimeo.

Фестивал: Sofia Design Week 2012

Printidea.info е медиен партньор на  Sofia Design Week 2012

Вижте още фирми предлагащи: Външна реклама